Veiligheid

Veiligheid is een prioriteit voor de inwoners van Tervuren. Dat gaven de respondenten van het Groot Referendum, dat Voor Tervuren in de hele gemeente organiseerde, aan. Het gaat enerzijds over het bewaken en bewaren van de openbare orde door de lokale politie, door een combinatie van preventie, handhaving, samenwerking, openbare orde en verkeer, wijkwerking en snelle respons op incidenten. Anderzijds kan ook samenwerking tussen burgers en dus “sociale controle” de veiligheid in de buurt verhogen. Inzetten op veilige buurten verbetert het samen-leven en versterkt het sociaal weefsel.

Hoe gaan we hier concreet mee aan de slag?

  • Voor Tervuren wil het vertrouwen tussen de burger en de veiligheidsberoepen verhogen door te focussen op verbinding. Daarom kiezen we voor de oprichting van een Buurtinformatienetwerk en de terugkeer van de gemeenschapswacht.
     
  • Een Buurtinformatienetwerk (afgekort: BIN) is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen buurtbewoners en de lokale politie. Een BIN heeft tot doel het meldingsgedrag aan de politie te verhogen, het onveiligheidgevoel bij de bevolking te verlagen, de sociale controle te bevorderen en de preventiegedachte te verspreiden. Het is wel niet zo dat een BIN voorrechten verleent op vlak van contacten met de politie.

Hoe werkt een BIN? Wanneer je een verdachte toestand opmerkt in jouw buurt verwittig je onmiddellijk de politie op het nummer 101. De politie gaat na wat er aan de hand is en verstuurt indien nodig via sms een waarschuwing naar alle BIN-leden. Van de BIN-leden wordt verwacht dat ze extra alert zijn en de 101 verwittigen als ze meer informatie hebben. De politie kan dan de patrouilles op het terrein gericht aansturen waardoor de pakkans groter wordt. De BIN-leden ontvangen de volgende werkdag per mail feedback over de situatie. Deelname aan een BIN is gratis.

  • De wijkagent moet opnieuw de bekendste figuur van de wijk worden en inwoners moeten “hun” wijkagent opnieuw bij naam kennen! Hij moet de belangrijkste schakel vormen tussen de “lokale overheid” en de burgers en moet ongerustheid of vragen of noden opvangen. Voor Tervuren is ervan overtuigd dat een aanwezige wijkagent het veiligheidsgevoel bij in een wijk aanzienlijk kan verbeteren. Hij kan ook zorgen voor veiligheid rond de schoolpoort tijdens de spitsuren.
     
  • Tervuren is de grootste gemeente van de politiezone Voer en Dijle; De politiezone neemt beslissingen in overleg met de gemeenteraadsleden (politieraad) én de burgemeester (politiecollege). Deze organen bespreken het jaarlijks budget voor de politie. Voor Tervuren pleit voor meer financiële transparantie en om het budget van de politie, waartoe de gemeente bijdraagt, te bespreken aan de hand van een meerjarenplan. Dat zorgt voor meer transparantie en laat toe om indien nodig korter op de bal te spelen, zoals bij de bouw van een nieuw commissariaat in Vossem.
Verkiezingsprogramma 2024
 

Snelkoppelingen

Over ons

Sociale media

Blijf op de hoogte van Voor Tervuren door ons te volgen op sociale media.
 

Contacteer ons

Hebt u vragen, opmerkingen of suggesties? Aarzel niet ons te contacteren:

  • info (@) voortervuren.be