Voor Duisburg. Voor basismobiliteit.

Voor Duisburg. Voor basismobiliteit.

23 maart 2024.

Beste Duisburgenaars,

Recent heeft u via de media kunnen vernemen dat er heel wat veranderingen zullen plaatsvinden in het aanbod van de openbare vervoersmaatschappij De Lijn.

Het openbaar vervoer is voor ons basismobiliteit.

Wij stellen de basisbereikbaarheid van onze deelgemeenten voorop.

Wij laten dit dossier niet los. In het verleden heeft gemeenteraadslid Ineke Casier haar bezorgdheden over de wijzigingen in de dienstverlening van De Lijn al aangehaald tijdens de gemeenteraad. Schepenen Jan Trappeniers en Kristina Eyskens vechten vanuit het bestuur voor een kwaliteitsvol aanbod van het openbaar vervoer.

Wat verandert er?
In het nieuwe vervoersplan worden quasi alle rechtstreekse verbindingen vanuit de deelgemeenten met Leuven afgeschaft. Wij zijn van mening dat het nieuwe vervoersplan geen goede zaak is voor de inwoners van onze deelgemeenten. De pendelaars, studenten en ouderen worden het zwaarst getroffen. Denk bijvoorbeeld aan de studenten die pas in de namiddag een verplichte les moeten bijwonen? Of Duisburgenaars die op vrijdag naar de markt in Leuven willen gaan of naar het ziekenhuis moeten?

De lijn 315 die verschillende keren in de spits langs Duisburg en Vossem rijdt valt weg. Enkel de schoolbus blijft behouden. Naar aanleiding van bezwaren vanuit de gemeente en feedback tijdens een infomoment werd er voor Duisburg al een  eerste bijsturing gedaan. Een vaste flexbus die vanuit Huldenberg naar Vossem gaat. Deze heeft het voordeel dat nu ook de Veeweide wordt bediend maar er dient nog een overstap in Vossem te gebeuren en vooral de frequentie is te laag.

Het plan is met extra bijsturingen in Moorsel en de lijn vanuit Huldenberg al in de goede richting opgeschoven maar voor Duisburg is dit onvoldoende.

Wat stellen wij voor?
De Lijn voorziet een busverbinding van Huldenberg, over Duisburg naar Vossem. Helaas moeten pendelaars dan een overstap maken en zal de 315 minder vaak rijden dan voorheen. De Lijst Voor Tervuren vindt dit onvoldoende. Wij vragen minstens het volgende voor de aansluitingen in Duisburg:

● Lijn 819 die nu vanuit Brussel komt en langs Tervuren naar Vossem rijdt dient naar of langs Duisburg rijden. Vossem is namelijk rechtstreeks met Brussel verbonden langs lijn 81.

● Vanuit Duisburg dient er een rechtstreekse busverbinding naar Leuven te zijn.

● De lijn vanuit Huldenberg moet via een lus langs het centrum van Duisburg passeren met goede aansluitingen op de Lijn van Vossem naar Leuven.

Wij halen alles uit de kast om zoveel mogelijk resultaat te bereiken. Doch, wij rekenen ook op de steun van de bevolking. Na de infoavond in februari hebben we gezien dat De Lijn onder druk van de vele Moorselaars die kwamen opdagen hun aanbod heeft aangepast in het voordeel van Moorsel.

Laat uw stem horen en deel uw bezorgdheden met het gemeentebestuur en De Lijn.

U kan uw bezorgdheden of voorstellen met ons delen via info@voortervuren.be of www.voortervuren.be. Je kan uiteraard ook je bezorgdheid melden via info@delijn.be.

Aarzel niet om ons te contacteren indien wij u nog verder van dienst kunnen zijn.

Wij staan steeds ter uwer beschikking.

Met vriendelijke groeten,

Thomas Geyns, gemeenteraadslid

Kristina Eyskens, schepen

Jan Trappeniers, schepen

Sebastiaan Coudré, gemeenteraadslid

Bram Bartholomees, gemeenteraadslid

Ineke Casier, gemeenteraadslid

Mario Van Rossum, gemeenteraadslid

Willy Roeykens, gemeenteraadslid

Snelkoppelingen

Over ons

Sociale media

Blijf op de hoogte van Voor Tervuren door ons te volgen op sociale media.
 

Contacteer ons

Hebt u vragen, opmerkingen of suggesties? Aarzel niet ons te contacteren:

  • info (@) voortervuren.be