Intergemeentelijke samenwerking

Voor Tervuren wil een beleid voeren dat vertrekt vanuit de lokale vraagstukken en noden van onze inwoners. Wij willen plannen en beslissingen nemen die de levenskwaliteit en levenswijze van de Tervurenaars verbeteren. We beseffen dat Tervuren geen eiland is. We moeten steeds meer samenwerken met onze buurgemeenten om in te spelen op de uitdagingen en kansen van de toekomst. Daarom stellen wij een programma voor over bovenlokale samenwerking, dat gebaseerd is op drie pijlers: vrije tijd, infrastructuur en subsidies.

Vrije tijd

Tervuren heeft een rijk en divers aanbod aan vrijetijdsactiviteiten, van cultuur tot sport, van jeugd tot senioren. Maar we kunnen nog meer doen om onze inwoners te laten genieten van het beste wat de Druivenstreek te bieden heeft. Daarom willen wij de intergemeentelijke samenwerking op vlak van vrije tijd versterken.

  • Dit betekent dat we meer gezamenlijke initiatieven zullen organiseren, zoals "Uit in de Druivenstreek", waarbij we de culturele en toeristische troeven van onze regio in de kijker zetten. Het betekent ook dat we meer zullen samenwerken op vlak van infrastructuur, zodat we de kosten en de baten van onze investeringen kunnen delen. Zo kunnen we bijvoorbeeld afspraken maken over het gedeeld gebruik van sportterreinen, zwembaden, bibliotheken of feestzalen.
     
  • Tot slot betekent het ook dat we meer zullen samenwerken op vlak van personeel, zodat we gespecialiseerde medewerkers kunnen inzetten voor verschillende gemeenten. Zo kunnen we bijvoorbeeld een intergemeentelijke cultuurbeleidscoördinator, een sportpromotor, of een jeugdconsulent aanwerven. Dit verdeelt de kost over meerdere gemeenten.

Infrastructuur

Tervuren is een mooie en groene gemeente, waar het aangenaam wonen en werken is. Maar we hebben ook te maken met een aantal infrastructuurproblemen, zoals verkeersdrukte, parkeertekort, of verouderde gebouwen. Om deze problemen aan te pakken, willen wij meer bovenlokale samenwerking op vlak van infrastructuur.

  • Dit betekent dat we meer zullen overleggen met onze buurgemeenten over de planning en de uitvoering van onze infrastructuurprojecten, zodat we de hinder en de overlast voor onze inwoners kunnen beperken.
     
  • Het betekent ook dat we meer zullen samenwerken met andere overheden, zoals de provincie, het gewest, of de federale staat, om onze infrastructuur te verbeteren. Zo kunnen we bijvoorbeeld samenwerken voor de aanleg van nieuwe fietspaden, de renovatie van schoolgebouwen, of de verbetering van de waterzuivering.

Het aantrekken van subsidies

Tervuren is een financieel gezonde gemeente, die haar middelen efficiënt en verantwoord inzet. Maar we kunnen nog meer doen om onze inkomsten te verhogen en onze uitgaven te optimaliseren. Daarom wil ik meer bovenlokale samenwerking op vlak van subsidies. Dit betekent dat we ruimte willen creeërn om een "subsidiemedewerker" zullen aanstellen, die zich zal specialiseren in het opsporen en het opmaken van subsidiedossiers voor het verkrijgen van bovenlokale financiële steun.

Deze medewerker zal zich richten op alle mogelijke subsidiebronnen, zoals Europese fondsen, Vlaamse programma's, of private stichtingen. Zo kunnen we bijvoorbeeld subsidies aanvragen voor duurzame energieprojecten, sociale initiatieven, of culturele evenementen.

Met dit programma willen wij van Tervuren een gemeente maken die samenwerkt met haar partners, maar haar eigenheid behoudt. Wij willen van Tervuren een gemeente maken die inspeelt op de behoeften van haar inwoners, maar ook oog heeft voor de belangen van de regio. Wij willen van Tervuren een gemeente maken die investeert in haar toekomst, maar ook zorg draagt voor haar verleden. Wij rekenen op jullie steun om ons programma te realiseren.

Verkiezingsprogramma 2024
 

Snelkoppelingen

Over ons

Sociale media

Blijf op de hoogte van Voor Tervuren door ons te volgen op sociale media.
 

Contacteer ons

Hebt u vragen, opmerkingen of suggesties? Aarzel niet ons te contacteren:

  • info (@) voortervuren.be