Jeugd

We willen dat onze jeugd zich thuis voelt in Tervuren en volop kan genieten van de ruimte en de mogelijkheden die onze gemeente te bieden heeft. We zorgen voor voldoende speelpleinen, jeugdlokalen en sportinfrastructuur. We ondersteunen de jeugdverenigingen met subsidies en logistieke hulp. We betrekken de jeugdraad bij het jeugdbeleid en luisteren naar hun noden en wensen. We stimuleren de jeugd om zich actief in te zetten voor de samenleving en het milieu. We zetten in op preventie en sensibilisering rond thema's als drugs, alcohol, cyberpesten en seksualiteit. We werken samen met het JAC en andere partners om kwetsbare jongeren te helpen en te begeleiden.

Hoe gaan we hier concreet mee aan de slag?

  • We geven de jongeren een centrale plek in Tervuren. Op de site Diependal zorgen we voor een nieuw beter geisoleerd skatepark, scouts- en jeugdlokalen en een polyvalente ruimte waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, activiteiten organiseren en hun talenten ontwikkelen. We zoeken een geschikte locatie en betrekken de jongeren bij de inrichting en het beheer van het jeugdhuis.
     
  • We breiden de capaciteit van de speelpleinwerking uit, zodat meer kinderen kunnen deelnemen aan de vakantie-activiteiten. We zorgen voor een divers en kwaliteitsvol aanbod, met aandacht voor inclusie en toegankelijkheid. We investeren in de opleiding en ondersteuning van de animatoren.
     
  • We bouwen nieuwe jeugdlokalen voor de scouts in samenwerking met deze verenigingen. We renoveren de bestaande jeugdlokalen in Moorsel, Duisburg en Vossem, zodat ze voldoen aan de hedendaagse normen van comfort en veiligheid zodat er voldoenee mogelijkheden zijn voor overnachtingen.
     
  • We voorzien een skatepark in Tervuren, waar jongeren hun skills kunnen oefenen en tonen. We kiezen een centrale en zichtbare locatie en overleggen met de skaters over het ontwerp en de regels van het skatepark.
     
  • We organiseren regelmatig overlegmomenten met de jeugdraad, waar we de jeugdverenigingen informeren over het gemeentelijk beleid en hen consulteren over de thema's die hen aanbelangen. We betrekken de jeugdraad bij de evaluatie en de opmaak van het jeugdbeleidsplan.
     
  • We stimuleren de jeugd om zich te engageren voor de gemeenschap en het milieu, door hen kansen te bieden om vrijwilligerswerk te doen, een burgerinitiatief op te starten of deel te nemen aan een participatief project. We geven hen de nodige ondersteuning en waardering voor hun inzet.
     
  • We zetten in op preventie en sensibilisering rond thema's als drugs, alcohol, cyberpesten en seksualiteit, door samen te werken met scholen, CLB's, JAC en andere organisaties. We organiseren infosessies, workshops en campagnes voor jongeren, ouders en begeleiders. We zorgen voor een laagdrempelig en vertrouwelijk aanspreekpunt voor jongeren met vragen of problemen.
     
  • We zorgen dat Tervuren een erkenning krijgt als kindvriendelijke gemeente
     
  • 1 maal per jaar laten we de jeugd de keuze om uit voorgestelde projecten hun favoriet te kiezen via een stemming.

We verhogen de betrokkenheid van de jeugd bij het gemeentelijk beleid, door hen meer inspraak en participatie te geven. We zetten in op een sterke jeugdraad, die regelmatig overleg pleegt met het schepencollege en het jeugdbeleidsplan mee vorm geeft. We voorzien een budget voor jeugdinitiatieven, waarover de jeugdraad zelf kan beslissen. We ondersteunen de jeugdverenigingen, zowel financieel als logistiek, en zorgen voor kwalitatieve infrastructuur en materialen. We stimuleren de samenwerking tussen de verschillende jeugdverenigingen en andere partners, zoals scholen, sportclubs en cultuurhuizen. We maken werk van een divers en laagdrempelig vrijetijdsaanbod voor alle kinderen en jongeren, met aandacht voor hun interesses en noden. We organiseren activiteiten die de ontmoeting en de dialoog tussen de verschillende leeftijden, culturen en achtergronden bevorderen. We zorgen voor voldoende groene en avontuurlijke speelruimte in elke deelgemeente. We bieden preventie en begeleiding aan voor jongeren die te maken krijgen met problemen, zoals pesten, drugs, armoede of psychische moeilijkheden. We erkennen de jeugd als een volwaardige partner in het beleid en waarderen hun inbreng en engagement. We communiceren op een duidelijke, transparante en respectvolle manier met de jeugd, via de kanalen die zij gebruiken. We zetten Tervuren op de kaart als een jeugdvriendelijke gemeente, waar kinderen en jongeren zich thuis voelen en hun talenten kunnen ontplooien.

Snelkoppelingen

Over ons

Sociale media

Blijf op de hoogte van Voor Tervuren door ons te volgen op sociale media.
 

Contacteer ons

Hebt u vragen, opmerkingen of suggesties? Aarzel niet ons te contacteren:

  • info (@) voortervuren.be