Klimaat en milieu

Europa is het continent dat het snelst opwarmt door de klimaatverandering. Ook Vlaanderen ontsnapt niet aan de gevolgen, zoals meer hittegolven, droogte en overstromingen. Tegen 2030 moeten we onze uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderen, maar met de huidige inspanningen halen we die doelstelling niet. Als welvarende en vooruitstrevende gemeente moet Tervuren bereid zijn haar bijdrage te leveren aan de klimaattransitie. Dat is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor onze gezondheid, onze leefbaarheid en onze veiligheid. Daarom stellen wij een ambitieus en realistisch programma voor dat van Tervuren een groene en duurzame gemeente maakt.

Hoe gaan we dat doen?

  • We zetten in op afvalpreventie en -sortering. We voeren een tarief in op basis van het gewicht van het restafval, zodat wie minder afval produceert ook minder betaalt. We zorgen voor ondergrondse containers in de wijken met veel appartementen en voor kleine modellen van containers die makkelijk op te bergen zijn. We stimuleren het gebruik van herbruikbare verpakkingen en het vermijden van wegwerpplastic.
     
  • We bevorderen de productie van hernieuwbare energie. We ondersteunen de plaatsing van zonnepanelen op de daken van particulieren, bedrijven en openbare gebouwen. We geven technisch advies en helpen eventuele hinderpalen weg te werken. We bieden een voorschot aan gezinnen met lage inkomens, dat ze kunnen terugbetalen met hun lagere energiefactuur. Qua opwekking van elektriciteit door zonnepanelen loopt Tervuren wat achter op andere gemeenten. We moeten uitzoeken wat de eventuele hinderpalen zijn en de burgers technisch advies geven.
     
  • We maken van Tervuren een fiets- en wandelvriendelijke gemeente. We investeren in veilige en comfortabele fiets- en voetpaden, die de verschillende wijken en dorpen met elkaar verbinden. We voorzien voldoende fietsenstallingen en laadpunten voor elektrische fietsen. We moedigen het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer aan door het aanbieden van subsidies, kortingskaarten en fietsdeelsystemen.
     
  • De omslag van het wagenpark naar elektrische voertuigen is volop bezig en onomkeerbaar. Voor Tervuren wil zorgen voor voldoende krachtige laadpalen, ook voor fietsen, langs straten of openbare parkings in alle deelgemeenten.
     
  • We vergroenen onze openbare ruimte en beschermen onze biodiversiteit. We planten meer bomen en struiken, die voor schaduw, verkoeling en zuurstof zorgen. We leggen meer parken, speelpleinen en volkstuinen aan, waar de inwoners kunnen genieten van de natuur. We bestrijden invasieve exoten en bevorderen inheemse soorten. We creëren meer ruimte voor water, om droogte en overstromingen te voorkomen.
     
  • Renovatie en warmtepompen zijn duur en dus moeten we bekijken hoe de prijzen kunnen worden gedrukt, door vb groepsaankopen. Of goedkopere leningen voorzien voor de verhuurder als hij werken moet uitvoeren. De gemeente Tervuren moet op dit vlak ook naar zichzelf kijken; al onze gebouwen moeten tegen 2050 klimaatneutraal zijn!
     
  • Voor Tervuren wil regelmatig in gesprek gaan met de inwoners. We organiseren jaarlijks een klimaatdag in samenwerking met burgers en scholen en voorzien om de twee jaar een gespreksavond over Tervuren en klimaatbeleid.

Dit is ons programma voor een groen en duurzaam Tervuren. Een programma dat goed is voor het klimaat, het milieu en de mensen. Een programma dat van Tervuren een aangename, gezonde en toekomstbestendige gemeente maakt. Een programma dat we samen met u willen realiseren.

Verkiezingsprogramma 2024
 

Snelkoppelingen

Over ons

Sociale media

Blijf op de hoogte van Voor Tervuren door ons te volgen op sociale media.
 

Contacteer ons

Hebt u vragen, opmerkingen of suggesties? Aarzel niet ons te contacteren:

  • info (@) voortervuren.be