Participatie

We maken van Tervuren een gemeente waar de inwoners niet alleen kunnen stemmen, maar ook mee beslissen over het beleid. We betrekken hen actief bij het ontwerpen, uitvoeren en evalueren van projecten die hun leefomgeving en welzijn verbeteren. We doen dat op verschillende manieren, afhankelijk van de aard en de impact van het project. We geven duidelijke informatie, vragen advies, organiseren overleg, nodigen uit tot dialoog of laten de burgers zelf meebeslissen over een budget of een voorstel. We willen geen participatie om de participatie, maar een participatie die een meerwaarde heeft voor iedereen.

Dit zijn de concrete stappen die we zullen zetten om de participatie in onze gemeente te versterken:

  • We stellen een participatietraject op voor elk groot project dat de gemeente plant of uitvoert. We bepalen op voorhand welke vorm en mate van participatie er mogelijk is, hoe we de burgers zullen informeren en betrekken, en welke criteria we zullen hanteren om knopen door te hakken. We communiceren dit traject duidelijk naar de burgers en houden ons eraan.
     
  • We breiden de inspraakraden uit met nieuwe thema's en doelgroepen. We zorgen voor een goede vertegenwoordiging van de verschillende wijken, leeftijden, culturen en achtergronden in onze gemeente. We geven de inspraakraden meer autonomie en slagkracht om initiatieven te nemen en projecten op te volgen. We zorgen voor een vlotte samenwerking en terugkoppeling tussen de inspraakraden, het schepencollege en de gemeenteraad.
     
  • We richten dorpsraden op in elke deelgemeente, die fungeren als aanspreekpunt en klankbord voor de lokale noden en wensen. De dorpsraden bestaan uit vrijwilligers die regelmatig samenkomen om ideeën uit te wisselen, problemen aan te kaarten en voorstellen te formuleren. De dorpsraden krijgen ondersteuning van de gemeente en kunnen rekenen op een constructieve dialoog met het bestuur.
     
  • We voeren buurtbudgetten in, waarbij de burgers zelf kunnen beslissen over een deel van het gemeentelijk budget voor hun wijk of deelgemeente. De burgers kunnen zelf projecten indienen die de leefbaarheid, de sociale cohesie of de duurzaamheid in hun buurt verbeteren.
     
  • De projecten worden online gepubliceerd en de burgers kunnen erop stemmen. De projecten met de meeste stemmen worden gerealiseerd door de gemeente of de burgers zelf, afhankelijk van de aard en de omvang van het project.
     
  • We organiseren jaarlijks een speeddate met het schepencollege, waarbij de burgers de kans krijgen om in een informele sfeer vragen te stellen, suggesties te doen of bekommernissen te delen met de schepenen. De speeddate vindt telkens plaats in een andere deelgemeente en wordt gecombineerd met een gezellige ontmoetingsmoment.
     
  • We zetten in op digitale participatie, door gebruik te maken van online platformen, apps en sociale media om de burgers te informeren, te consulteren en te activeren. We zorgen voor een gebruiksvriendelijke en interactieve website, waar de burgers gemakkelijk informatie kunnen vinden, projecten kunnen opvolgen, hun mening kunnen geven of zich kunnen inschrijven voor activiteiten. We maken ook gebruik van digitale tools om enquêtes, peilingen, stemmingen of ideeënwedstrijden te organiseren. We zijn actief en bereikbaar op sociale media en gaan in gesprek met de burgers.

Snelkoppelingen

Over ons

Sociale media

Blijf op de hoogte van Voor Tervuren door ons te volgen op sociale media.
 

Contacteer ons

Hebt u vragen, opmerkingen of suggesties? Aarzel niet ons te contacteren:

  • info (@) voortervuren.be