Wonen en ruimtelijke ordening

Tervuren is en blijft een bijzonder aantrekkelijke gemeente om te wonen. De levenskwaliteit is groot, de omgeving bijzonder mooi, de ligging heel goed. Veel mensen willen maar al te graag in onze gemeente komen wonen, waaronder ook veel jonge mensen én senioren, maar het aanbod is beperkt. De prijzen blijven bijgevolg stijgen. In een vrije markt is het moeilijk om als gemeentebestuur invloed uit te oefenen op deze tendens. We moeten dus creatief zijn!

Wonen en ruimtelijke ordening zijn zeer actuele thema’s: hoe kunnen we natuur, wonen, handel, verkeer, open ruimtes, eigendomsplichten en -rechten verzoenen in één groot ruimtelijk plan voor Tervuren? Een pragmatische, totaalaanpak is nodig.

Hoe gaan we hier concreet mee aan de slag?

Voor Tervuren wil de volgende zes jaar 3 miljoen euro investeren in een aantal gerichte projecten rond betaalbaar wonen:

  • Vb het project “Wonen in eigen streek”(WIES) dat instrumenten aanreikt voor minder kapitaalkrachtige mensen. Ook nieuwe woonvormen die de prijs drukken moeten bekeken worden (vb collectief wonen).
     
  • De huidige verwervingspremie moet dringend worden herbekeken en bijgestuurd voor onze jonge kopers (= premie van 5000 euro die je onder voorwaarden kan vragen bij aankoop woning).
     
  • Bij grotere bouwprojecten vanaf vijf woongelegenheden willen Voor Tervuren gaan naar de verplichting om ook een bescheiden woonaanbod te creëren. Onder bescheiden verstaan we; een kleinere woning met goedkopere materialen zodat het totale kostenplaatje zakt.
     
  • We werken samen met sociale woonmaatschappijen en bekijken met andere overheden, zoals de provincie, hoe zij Tervuren kan helpen bij de aanpak van “betaalbaar wonen” en van het “betaalbaar renoveren” van woningen.
     
  • Op eigen gemeentelijke sites, zoals de oude jongensschool in Duisburg, moet de gemeente altijd onderzoeken of er een goede mix kan uitgewerkt worden met ruimte voor senioren en starters.