Gemeenteraad onder hoogspanning na debacle over nieuwe stedenbouwkundige verordening

Het gemeentebestuur van Tervuren heeft een nieuwe stedenbouwkundige verordening klaar. Deze verordening bepaalt hoe er voortaan nog gebouwd mag worden. Opvallend is dat de meerderheidspartij CD&V de nieuwe visie niet steunt. De kartelpartner Democraten Tervuren treedt mee in het verzet. Beide partijen vrezen voor een negatieve invloed op de prijs van bouwgronden.

CD&V steunt de nieuwe bouwregels niet
“Wij hebben loyaal meegewerkt aan de opmaak van deze verordening. Er staan enkele goede zaken in zoals minder verharding, vergroening en betere dieptezichten in de linten. Bij het begin heeft CD&V aangegeven dat betaalbaar wonen voor ons een belangrijke voorwaarde is. In het bestuursakkoord staat dat een nieuwe verordening niet mag raken aan de betaalbaarheid. Met deze verordening zullen 250 bouwgronden van de mensen worden opgeofferd. Dat kunnen wij niet steunen want door het aanbod te verkleinen zal de prijs toenemen. N-VA en Groen hebben een compromis geweigerd. Begin 2024 hebben wij in de gemeenteraad gewaarschuwd dat als er geen compromis komt, wij de tekst niet zullen goedkeuren” aldus fractieleider Sebastiaan Coudré.

Groen en N-VA hebben samen een meerderheid
“Er is een merkwaardige as ontstaan tussen Groen en N-VA. Groen stelde openlijk dat het schrappen van 250 bouwgronden enkel de happy few raakt. Een dogmatisch links standpunt. In werkelijkheid gaat het over de spaarpot van mensen die een leven lang hard gewerkt hebben. N-VA stapt hier zonder commentaar in mee” vertelt oppositieraadslid Thomas Geyns.

“N-VA en Groen zetten ons buitenspel. Samen hebben ze 15 zetels en dus 2 zetels op overschot om de nieuwe bouwregels goed te keuren. Ons compromisvoorstel is nochtans redelijk: beperk de verhardingsgraad, beperk de bebouwbare oppervlakte en zet in op CO2 neutraal bouwen, maar pak de mensen hun bouwgrond niet af” besluit Sebastiaan Coudré.

Eerste schepen moet dossier intrekken
Oppositieraadslid Thomas Geyns ontdekte dat het dossier onvolledig was samengesteld. “De tekst met de voorschriften werd niet voorgelegd aan de gemeenteraad. De gemeenteraadsleden bleken niet te beschikken over de finale tekst en hadden ook geen toegang tot het digitale dossier. Met tegenzin moesten de burgemeester en de eerste schepen het dossier afvoeren. In augustus moet de gemeenteraad opnieuw beraadslagen” aldus Thomas Geyns.

Verkiezingsprogramma 2024
 

Snelkoppelingen

Over ons

Sociale media

Blijf op de hoogte van Voor Tervuren door ons te volgen op sociale media.
 

Contacteer ons

Hebt u vragen, opmerkingen of suggesties? Aarzel niet ons te contacteren:

  • info (@) voortervuren.be